فارس گرافیک - مرجع گرافیک و طراحی ایرانیان نتایج اولیه سرشماری سال 90 جمعیت شناسی
نویسنده : محمد واحدیان - ساعت 12:55 روز شنبه 29 بهمن 1390برچسب:,

دنیای‌اقتصاد– زهرا واعظ: بر اساس نتایج اولیه سرشماری سال 90 با وجود افزایش 5/4 میلیونی جمعیت کشورمان طی سال‌های 85 تا90 نرخ رشد جمعیت و نیز بعد خانوار بر خلاف پیش‌بینی‌هاي صورت گرفته کاهش یافته و این در حالی است که این روند کاهشی از سرشماری دوره قبل شروع شده و به عبارتی روند نزولی آن همچنان ادامه دارد.
در شرایطی که برخی مسوولان بر افزایش میزان جمعیت کشور تاکید مي‌کنند، اما انتشار نتایج اولیه آمارهای سرشماری 90 نشان مي‌دهد که متوسط نرخ رشد جمعیت با 3/0 درصد کاهش از 6/1 در سال 85 به 3/1 درصد در سرشماری سال 90 کاهش یافته و این در حالی است که پیش‌بینی مي‌شد این رقم در حدود 47/1 درصد باشد. در همین حال آمارها بیانگر کاهش بعد خانوار ایرانی است؛ به گونه‌ای که بر اساس سرشماری سال 85 در هر خانوار ایرانی به طور متوسط 4 نفر زندگی مي‌کردند، در حالی که این رقم در سال جاری به 6/3 کاهش یافته که به عقیده جمعیت شناسان شدت کاهش بعد خانوار طی 5 سال زیاد است و این در حالی است که در سرشماری سال 75 بعد خانوار 4/4 بوده است. کاهش نرخ رشد جمعیت در شرایطی رخ داده است که محمود احمدی‌نژاد از اوایل دوران ریاست‌جمهوری خود در سال 85 ضمن مخالفت با سیاست کنترل جمعیت، از ظرفیت کشور برای جمعیت 120 میلیونی خبر داده بود. رییس‌جمهور تابستان امسال هم بار دیگر برنامه كنترل جمعيت را یک «سیاست استعماری» عنوان کرد و گفت: «در دوره‌اي افرادي كه نه خود و نه ملت را باور داشتند دستورات استعماري را در جهت كنترل جمعيت به مردم تحميل كردند و اين در حالي است كه ما منابع كافي براي جمعيت بيشتر داريم.»
با این حال ريیس مرکز آمار ایران دیروز در جریان بازدید خبرنگاران از سایت مرکز جمع‌آوری و پردازش اطلاعات و داده‌های سرشماری نفوس و مسکن 1390 کل کشور گفت: براساس نتایج اولیه سرشماری، جمعیت کشور از 70 میلیون و 495 هزار و 782 نفر در سال 85 به 74 میلیون و 961 هزار و 702 نفر یعنی نزدیک به 75 میلیون نفر رسیده و متوسط رشد جمعیت در پنج سال گذشته 3/1 درصد بوده است.
عادل آذر همچنین گفت که به خاطر تمدید در نظر گرفته شده برای خانوارهای غایب در سرشماری، حداکثر یک درصد به رقم جمعیت کل کشور اضافه خواهد شد، اما سایر ارقام اعلامی قطعی خواهد بود.
ريیس مرکز آمار ایران افزود: براساس این نتایج نسبت مردان در کشور 51 درصد و نسبت زنان 49 درصد، جمعیت شهری 71 درصد و جمعیت روستایی 29 درصد سرشماری شده است؛ در حالی که جمعیت شهری در سرشماری دوره قبل 68 درصد و جمعیت روستایی 32 درصد بوده است. آذر با اشاره به اینکه نسبت جنسیتی به عنوان شاخص مهمی برای جمعیت شناسی مطرح مي‌شود، تصریح کرد: نسبت جمعیتی بدون تغییر نسبت به سال 85 بوده و در مقابل ۱۰۰ نفر زن، ۱۰۳ نفر مرد وجود دارد که البته هنگام تولد در مقابل ۱۰۰ زن، ۱۰۵ مرد متولد شده‌اند.
ريیس مرکز آمار ایران درباره میانگین نرخ رشد جمعیت گفت: این رقم از 6/1 درصد سرشماری سال 85 به 3/1 درصد در سال جاری کاهش یافته است. البته پیش‌بینی مرکز آمار 47/1 درصد بود که محقق نشد. آذر در مورد بعد خانوار (تعداد افرادی که در هر خانوار زندگی می‌کنند) گفت: این شاخص در سرشماری 75 رقم 4/4 نفر بود که 10 سال بعد به 4 نفر کاهش یافت و در سرشماری سال جاری به 6/3 نفر رسیده که پیش‌بینی‌ها نیز همین رقم را برآورد کرده بود. یعنی بعد خانوار در کشور 4/0 درصد کاهش یافته در حالی که در دوره‌های قبلی سرشماری ظرف 10 سال این میزان از بعد خانوار کاسته شده است. ريیس مرکز آمار ایران خبر داد: نتایج کامل و رسمی سرشماری ۹۰ در پایان بهار 1391 منتشر خواهد شد.
20 میلیون خانوار
آذر در مورد تعداد خانوارهای ایرانی گفت: براساس بعد خانوار ۲۰ میلیون و ۷۰۳ هزار و 953 خانوار در کشور وجود دارد. وی تاکید کرد: سخنگوی سرشماری 1390 کشور ريیس مرکز آمار است و هر عددی که غیر از این منبع اعلام شود رسمیت ندارد و ارقام رسمی از طریق سامانه مرکز آمار به نشانی www.amar.org اعلام خواهد شد. وی با تشکر از مردم به دلیل همکاری در طرح سرشماری اعلام کرد: درصد عدم همکاری مردم در نرم بین‌المللی در سرشماری‌ها یک درصد است، اما این میزان در کشورمان 5 در هزار (نيم‌درصد) بوده است.
خطا حداکثر یک درصد
وی در مورد خطای محتوایی و پوششی این سرشماری گفت: در دنیا کمتر از دو درصد خطای محتوایی و کمتر از ۴ درصد خطای پوششی برای یک سرشماری را ایده‌آل می‌دانند که در سرشماری اخیر حداکثر یک درصد خطای محتوایی خواهد شد که رقم بسیار مطلوبی به شمار می‌رود. وی گفت: برای نخستین بار کد ملی و کد‌پستی افراد در این سرشماری دریافت شد که این اطلاعات پایه در سایر تصمیم‌گیری‌ها نیز موثر خواهد بود و نشان مي‌دهد که این فرد در حال حاضر در کجای ایران زندگی مي‌کند و در عین حال به هرکجا که برود رصد مي‌شود.
پرداخت حق‌الزحمه آمارگیران
ريیس مرکز آمار ایران در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا حق‌الزحمه آمارگیران پرداخت شده گفت: روال پرداخت حق‌الزحمه و انعقاد قرارداد این‌گونه است که پول آن از خزانه کشور توسط مرکز آمار دریافت و به حساب استانداری‌ها و از آن طریق به حساب فرمانداری‌ها واریز و به آمارگیران پرداخت می‌شود که در اکثر استان‌ها این پرداخت انجام شده و در استان تهران برای ۵ هزار نفر از آمارگیران پرداخت شده و ۴ هزار نفر باقی‌مانده به دلیل عدم اعلام شماره حساب پرداخت نشده که تا پایان هفته جاری پرداخت خواهد شد. آذر در مورد هزینه سرشماری گفت: بیش از ۷۰ میلیارد تومان برای انجام هفتمین سرشماری عمومی نفوس و مسکن در کشور که از 2 تا 2۴ آبان سال‌جاری انجام شد هزینه پرداخت شده و حدود ۱۰۰ هزار نفر در کشور در این امر ملی مشارکت کردند.
به‌کارگیری آمار در تصمیم‌گیری کلان
ريیس مرکز آمار ایران درباره اینکه آیا اطلاعات سرشماری برای اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها استفاده خواهد شد گفت: نوع اطلاعات جمع‌آوری شده و روش جمع‌آوری اطلاعات به گونه‌ای است که به هیچ وجه به قانون هدفمندی یارانه‌ها ارتباط پیدا نمی‌کند؛ البته بانک اطلاعات جمع‌آوری شده جزو گنجینه‌های کشور به شمار می‌رود که در تصمیمات ملی و بین‌المللی برای برنامه‌ریزان منطقه‌ای و شهری و روستایی به کار گرفته می‌شود. وی افزود: بخش مهمی از کاربران اطلاعات سرشماری شوراهای اسلامی شهری و روستایی و برنامه‌ریزان هستند، همچنین اطلاعات گران قیمتی در مورد شناسنامه آبادی‌های کشور از قبیل امکانات بهداشت، درمان، آموزش، تسهیلات، آب، برق، گاز و سایر تاسیسات به دست آمده است.
جمع‌آوری 70 قلم اطلاعات فردی
ريیس مرکز آمار ایران در مورد درآمد خانوار و خط فقر گفت: البته ۷۰ قلم اطلاعات فردی در سرشماری دریافت شده و در روستاها ۸۰ قلم اطلاعات جمع‌آوری شده که نتایج تفصیلی آن در نشریات رسمی مرکز آمار در بهار سال آینده اعلام خواهد شد. وی اضافه کرد: شاخص‌هایی مانند خط فقر و ضریب جینی از طرح هزینه درآمد خانوار که متولی آن وزارت رفاه و تامین اجتماعی به دست خواهد آمد، اما ضریب نفوذ اینترنت و درصد باسوادی در نتایج تفصیلی سرشماری اعلام خواهد شد.
 عكس: نگار متين‌نيا



 
 
 
 


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه: